Project in beeld: Betekenisvol Bezoekerf Hoeve Kazan

Hoeve Kazan brengt boer en burger nader tot elkaar

Het project Betekenisvol bezoekerf Hoeve Kazan is het vijfde LEADER-project uit de gemeente Nieuwkoop. Deze gemeente is, samen met Alphen aan den Rijn, daarmee koploper als het gaat om innovatieve initiatieven die met geld van Europa, provincie én gemeenten worden ondersteund. Vier van de vijf Nieuwkoopse projecten zijn van agrarische bedrijven, allemaal ondernemers die nieuwe verdienmodellen ontwikkelen en daarbij ook de burger uit de omliggende steden op een directe manier willen betrekken bij onze voedselproductie. Hoeve Kazan, gevestigd in Nieuwveen, vormt daar ook een prachtig voorbeeld van.

Op een zonovergoten ochtend werd onlangs symbolisch gemarkeerd door de overhandiging van een plaquette. Eigenaren Saskia en John Joha kregen deze uit handen van Carla Glorie, lid van de Lokale Actie Groep LEADER Holland Rijnland, en de Nieuwkoopse wethouder Antoinette Ingwersen.

Van links naar rechts: Carla Glorie, Antoinette Ingwersen, Saskia Joha, John Joha

Carla Glorie, van huis diëtiste, legde uit dat dit project ‘LEADER-waardig’ was bevonden door de Lokale Actie Groep met name omdat het op een eerlijke manier het verhaal van de landbouw vertelt: “In deze roerige tijden, willen wij agrarische ondernemers ondersteunen die niet alleen op een duurzame manier produceren, maar zich ook openstellen voor de dialoog met de consument, die nauwelijks weet hoe zijn of haar voedsel wordt geproduceerd. Op dit bezoekerf kan men op verschillende manieren hier mee kennis maken”.

Wethouder Ingwersen haakte hier op: “Voor ons zijn duurzaamheid, innovatie en educatie ook belangrijke thema’s. Initiatieven als deze genereren daarmee ook een bredere impact. Wat mij als wethouder Economie daarbij in het bijzonder aanspreekt, is dat Saskia en John laten zien dat je met deze benadering een economisch gezond boerenbedrijf kunt runnen. Die combinatie wordt hier op heel mooie manier gemaakt en was voor ons als gemeente een reden om dit project te steunen”.

Hoeve Kazan is een biologisch vleesbedrijf. De subsidie is bedoeld voor de bouw van een innovatieve, ronde stal, gemaakt van duurzame materialen en voorzien van een bezoekersplatform. Verder wordt er op de boerderij een informatieroute aangelegd in combinatie met een permacultuurtuin. Ook worden er bijeenkomsten georganiseerd onder de titel ‘diners met impact’. De eerste hiervan staan gepland in maart 2023.