Hollandse Limes Classic 2.0

Initiatiefnemers: Just Cycle en Stichting Ipse de Bruggen

Website: https://hollandselimesclassic.nl

Locatie: diverse routes door het gebied rondom de Limes

Start- en einddatum: 4 februari 2020 – 31 december 2021

Korte beschrijving

Aanvankelijk was de planning om de 2e editie van de Limes Classic te houden tijdens het Romeinenweekend op 4 en 5 juli 2020. Vanwege de Corona situatie wordt fietsevenement nu verplaatst naar 10 juli 2021.

De organisatie van de Hollandse Limes Classic heeft besloten om het fietsevenement in de regio Alphen aan den Rijn om te dopen tot een vanuit huis editie. Deelnemers kunnen op zaterdag 10 juli vanuit huis, volledig coronaproof, op ontdekkingstocht langs de Hollande Limes, het voormalige Romeinse Rijk.

Routes

Als deelnemer aan de Hollandse Limes Classic @Home kun je kiezen uit drie verschillende afstanden, namelijk 25, 65 en 110 kilometer. Iedereen kan meedoen, op de gewone fiets, mountainbike of wielrenfiets. Na inschrijving ontvangen deelnemers van de organisatie een startpakket, met daarin de gekozen route en verschillende streekproducten. De route kunnen deelnemers op eigen gelegenheid, vanuit huis, fietsen. De geweldige routes brengt de deelnemers dwars door het Groene Hart en over de Romeinse Limes. Deze grens van het voormalige Romeinse Rijk volgt de Rijn, van Katwijk aan Zee, via Alphen tot aan de Duitse grens bij Herwen. Langs de Limes zijn nog verschillende Romeinse vondsten te bewonderen, zoals bij het NIGRVM PVLLVM in Zwammerdam, Museumpark Archeon en archeologisch park Matilo en Brittenburg in Katwijk. Een stukje unieke Nederlandse geschiedenis die de deelnemers op 10 juli op eigen gelegenheid kunnen ontdekken.

NIGRVM PVLLVM

Organisatiepartner Ipse de Bruggen stelt op 10 juli speciaal voor de Hollandse Limes Classic haar deuren open om het castellum NIGRVM PVLLVM te bekijken. Tevens zijn op het terrein van Ipse de Bruggen de wereldberoemde Zwammerschepen gevonden. NIGRVM PVLLVM heeft een bijzondere tentoonstelling ingericht met vondsten uit die tijd. Tijdens de Hollandse Limes Classic biedt Ipse de Bruggen deelnemers aan om deze unieke tentoonstelling te bekijken en is er de mogelijkheid om een Romeins bakje koffie te drinken. Dit wordt volledig verzorgd door de cliënten van Ipse de Bruggen.

Van stad naar land

Naast de Romeinse vondsten fietsen de deelnemers ook langs verschillende lokale boeren, verbonden via de Groene Hart Coöperatie. Hier kun je als deelnemer genieten van een lokale lekkernij, voordat je weer verder fietst. Zo zet de organisatie zich in om stad en land op een positieve manier te verbinden. Ook Hoogvliet supermarkten heeft zich reeds aangesloten als partner van de Hollandse Limes Classic @Home. Hoogvliet vindt het belangrijk om in deze lastige tijd beweging te stimuleren en ziet in dit coronaproof evenement een passend initiatief. Hoogvliet heeft daarnaast een warme band met de boeren in deze streek en draagt hen graag een warm hart toe. Bij Hoogvliet kun je als enige supermarkt ook streekproducten kopen, deze komen rechtstreeks van de boeren uit het Groene Hart. Deelnemers ontvangen naast de route dan ook verschillende waardebonnen en mooie gratis streekproducten in hun startpakket.

UNESCO Werelderfgoed

De Nedergermaanse Limes is voorgedragen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Naar verwachting wordt dit begin juli 2021 officieel. De plaatsing op de werelderfgoedlijst zal een belangrijke marketingwaarde gaan krijgen. Het is van belang dat de ondernemers in het gebied hier ook van profiteren. De Limes Classic loopt hier op vooruit, door nu al expliciet met ondernemers op het platteland samen te werken en kan zo een voorbeeldfunctie vervullen voor andere initiatieven.

Subsidie

Op 9 september 2020 heeft de provincie de beschikking verleend. Hierin wordt een subsidie toegekend van in totaal € 27.996. Dit bedrag bestaat voor € 13.998 uit een Europese bijdrage uit het Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, voor € 6.999 uit een bijdrage van de Provincie Zuid-Holland en voor € 6.999 uit een bijdrage van de gemeente Alphen aan den Rijn.