Drijvende tuinkamers ontvangen plaquette van wethouder Van Velzen

Drijvende tuinkamers: hoogwaardige verblijfsaccommodaties in Boskoop dragen bij een duurzaam belevingstoerisme in Groene Hart

 

Nieuwe attractie rijker

De Proeftuin van Holland aan het Rijneveld 153 in Boskoop wordt binnenkort een nieuwe attractie rijker in de vorm van zogenaamde Drijvende tuinkamers, hotelkamers op het water. Het gaat in eerste instantie om twee prototypes, ontworpen en gebouwd volgens de principes van de circulaire economie.

Het initiatief ontving recentelijk een bijdrage uit het Europese LEADER programma. Daarnaast dragen de provincie en de gemeente Alphen aan den Rijn ook financieel bij, de laatste uit het Lokaal Economisch Fonds (LEF).

 

Drijvende kracht

Om deze mijlpaal te markeren, hebben wethouder Kees van Velzen en de voorzitter van de Lokale Actie Groep, Theo van Leeuwen, op maandag 26 november een plaquette overhandigd aan de initiatiefnemer, Jos van Lint van Proba BV.

Jos is de ‘drijvende’ kracht bij Proba achter dit initiatief: ’We mikken met de Tuinkamers op twee soorten bezoekers: de internationale zakelijke gasten, die nu voor een overnachting moeten uitwijken naar Gouda of Den Haag, en de toerist die één of meerdere nachten op een mooie locatie in het Groene Hart wil verblijven. Het unieke van het concept is, dat deze drijvende hotelkamers helemaal circulair ontworpen, gebouwd, ingericht en beheerd worden. Dat betekent dat je vanaf het allereerste moment moet nadenken over alle duurzaamheidsaspecten over de gehele levensduur van het product, tot en met een verantwoord hergebruik van de gebruikte materialen.’

Op termijn moet De Proeftuin plaats bieden aan zeker twintig van deze luxe verblijfaccommodaties. Van Lint: ’Als het concept  hier succesvol is, kan het wat ons betreft verder in de regio worden uitgerold.’

 

Geen massatoerisme

Wethouder van Velzen stak zijn bewondering voor het ondernemerschap en doorzettingsvermogen van Jos van Lint en zijn compaan Stef Broersen, niet onder stoelen of banken: “jullie zagen, eerder dan anderen, dat we iets moesten toen met de beleving van Boskoop. Geen massatoerisme, maar extensief en duurzaam belevingstoerisme. Dit is exemplarisch voor wat er in het Groene Hart moet gebeuren”.

LEADER voorzitter Theo van Leeuwen onderstreepte deze worden en vulde aan: “de verbinding tussen stad en land, een van de hoofdthema’s van ons programma, komt in dit initiatief met name naar voren. Een van de redenen, waarom wij besloten hebben om een LEADER bijdrage toe te kennen”.